Kuvien ja videoiden editointi

Kuvien ja videoiden editointi

Jos teet koneella töitä, on tärkeää valita malli, jonka suorituskyky riittää tarvittaviin tehtäviin. Suorituskyvyn osalta kannettaville tietokoneille on tehty joitakin testejä, joiden tuloksista lukemalla saat osviittaa siitä, millainen suorituskyky milläkin koneella on.

Prosessorin kellotaajuuksien tuijottaminen on menneen talven lumia pyrittäessä arvioimaan tietokoneen suorituskykyä. Nykyisin on tärkeämpää tarkastella suorittimen arkkitehtuuria. ADM:n suoritin kertoo yleensä laitteen olevan edullisen hintaluokan laite. Jos siis etsit konetta, jossa on suorituskykyä työkäyttöä silmällä pitäen, kannattaa valita Intelin malli.

Suorittimen lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota sen näytönohjaimeen. Tämä on erityisen tärkeää, jos aiot pelata koneellasi. Pelkästään suoritin ja näytönohjain eivät kuitenkaan vielä riitä takamaan koneen kokonaissuorituskykyä, vaan niiden lisäksi järjestelmän tulee olla muutenkin mahdollisimman optimaalinen eikä siitä saa löytyä esimerkiksi pullonkauloja, jotka rajoittaisivat toiminnan nopeutta. Esimerkiksi hidas kiintolevy tai hitaasti toimivat liittimet saattavat vaikuttaa koneen suorituskykyyn negatiivisella tavalla.

SSD-asema onkin suositeltava sellaisessa koneessa, jolla tullaan tekemään raskasta videoiden ja kuvien editointia. Nämä tarjoavat kuluttajalle suuren luku- ja kirjoitusnopeuden, minkä ansiosta tietojen tallentaminen sekä lukeminen tapahtuvat nopeasti. Tämän ansiosta ohjelmat käynnistyvät nopeasti, samoin kuin koko tietokone.

SSD-asemalla on kuitenkin myös heikkoutensa. Ensinnäkin tällaiset asemat ovat melko kalliita. Lisäksi niissä on melko vähän tallennustilaa. Tallennustilaa voi kuitenkin hankkia lisää käyttämällä ulkoista kiintolevyä. Kannattaa varmistaa myös, että koneesta löytyy riittävästi keskusmuistia, koska tämä takaa jouhevan kuvien käsittelyn. Vähintään neljän gigatavun muisti on suositeltava, mutta tässä tapauksessa enemmän on tosiaankin enemmän eli kannattaa hankkia keskusmuistia niin paljon kuin mahdollista, jos aikomuksena on editoida koneella videoita tai kuvia.

Jos otat valokuvia tai teet videoita, joudut siirtelemään töitäsi, minkä vuoksi on tärkeää kiinnittää huomiota koneen Thunderbolt-liittimiin. Näyttö on erittäin tärkeä ominaisuus, jos työsi liittyy grafiikkaan. Värien tulee toistua oikealla tavalla eivätkä ne saa vaihdella näytöllä katsellessasi näyttöä eri kulmasta. IPS-näyttöpaneeliteknologia onkin monen grafiikan parissa työskentelevän suosima valinta. Koneista MacBook Pro on monen musiikin, videoiden ja kuvien parissa työskentelevän valinta.

Pelikäyttö

Monet käyttävät konettaan lähinnä pelikäytössä – koneiden viihdekäyttö on kovin yleistä. Millaisia asioita sitten kannattaa huomioida, jos konetta aiotaan käyttää lähinnä pelaamiseen? Tähän kappaleeseen on koottu muutamia vinkkejä, jotka kannattaa huomioida ostettaessa pelikäyttöön tarkoitettua kannettavaa tietokonetta.

Jos kannettava tietokone on tulossa pelikäyttöön, on varmasti sanomattakin selvää, että ostajan kannattaa suosia konetta, joka pystyy toistamaan huippugrafiikat sulavalla tavalla. Myös pelaamisessa on tärkeää miettiä aivan ensimmäiseksi omaa käyttötarkoitusta eli ensinnäkin kannattaa miettiä, minkälaisia pelejä aiot koneella pelata. Osa peleistä tarvitsee erityisen hyvää suoritinta ja osa näytönohjainta. Pelikäyttöön tuleva kone tuleekin valita niiden pelien pohjalta, joita sillä aiotaan pelata. Varmista, ettei koneessa ole pullonkauloja ja että sen kaikki komponentit ovat nopeita. Varmista suorituskyvyn lisäksi myös prosessorin laadukkuus sekä muistin määrä. Varmista myös tallennustilan määrä. Varaa keskusmuistia vähintään kahdeksan gigatavun verran. Isosta näytöstä on hyötyä pelikäytössä – tässä käytössä jopa 17-tuumainen kone pääsee oikeuksiinsa.

Erilaiset koneet sopivat kovin erilaisiin käyttötarkoituksiin, joten aina koneostoksilla onkin tärkeintä pohtia sitä, millaiseen käyttöön kone on tulossa. Kannattaa myös kysyä neuvoa asiantuntevalta myyjältä, jos koneen valinta tuntuu haastavalta.