Vinkkejä kannettavan tietokoneen valintaan

Vinkkejä kannettavan tietokoneen valintaan

Kuten jo edellisellä sivulla todettiin, niin tietokoneita on nykyisin saatavana monenlaisina malleina ja monenlaisiin tarpeisiin sopivina, mikä saattaakin aiheuttaa sen, että valinnan vaikeus iskee helposti vasten kasvoja siinä vaiheessa, kun olisi valinnan paikka. Perinteisten pöytäkoneiden ja kannettavien tietokoneiden lisäksi erilaiset tabletit vielä kilpailevat kuluttajien suosiosta. Tämän vuoksi onkin tärkeää tietää, millaisiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun aiot ostaa itsellesi tietokoneen. Tälle sivulle on koottu joitakin vinkkejä kannettavan tietokoneen valintaa silmällä pitäen.

Kannettava tietokone kevyeen kotikäyttöön

Kevyttä kotikäyttöä varten hankittavan koneen voi löytää yllättävän edullisesti. Kuitenkaan valinnan tekeminen ei välttämättä ole kovin helppoa. Edullisesta koneesta ei tietystikään löydy aivan kaikkia ominaisuuksia joita kalliimmista koneista löytyy. Tämän vuoksi onkin tärkeää pyrkiä löytämään kone, jossa keskeisimmät ominaisuudet ovat hinta-laatusuhteeltaan parhaimmalla tasolla. Edullisten koneiden joukosta voi löytää helmiä, kunhan käyttää hieman aikaa koneen valitsemiseen. Vertaile esimerkiksi kiintolevyn gigatavujen määrää – edullisissa koneissa se on yleensä 500-750 gigatavua eli kannattaa pyrkiä löytämään kone, jossa on gigatavuja mahdollisimman paljon oman budjetin rajoissa.

Jos tarvitset koneen, josta löytyy DVD-asema, niin varmista aseman olemassaolo. Monista uusista malleista DVD-soitin on nimittäin jätetty pois. Varmista myös näytön koko sekä suorittimen laatu. Minkä kokoinen kone sitten kannattaa valita? Pieni kone on näppärämpi paljon matkustavalle, mutta taas suuri näyttö auttaa työntekoa esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa työskentelet usein siten, että joudut pitämään useaa ohjelmaa auki yhtaikaa.

Suorittimista hyväksi todettu on Intelin Core-prosessori. Myös AMD:n A6- ja A4-mallit ovat hyviä. Chromebookit ovat edullisia, mutta niiden suorituskyky ei välttämättä riitä edes nettisurffailuun.

Millainen kannettava tietokone kannattaa hankkia, jos matkustelen paljon?

Jos matkustat paljon joko huvin tai työn vuoksi, kannattaa valita mahdollisimman hyvin juuri tähän tarkoitukseen soveltuva kannettava tietokone. Akkukesto on erittäin tärkeä kriteeri kannettavalle tietokoneelle, jota käytetään paljon reissun päällä. Pistorasioita ei välttämättä löydy läheskään joka paikasta, joten kannattaa valita kannettava tietokone, jonka akku kestää vähintään yhden työpäivän ajan. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ei välttämättä ole sitä, koska ei ole olemassa mitään yleisstandardia, jonka mukaan akun kestoa mitattaisiin. Tämä saattaa johtaa siihen, että vaikka laitteen valmista ilmoittaisi laitteen akun kestoksi kymmenen tuntia, saattaa akku kestää käytössäsi ainoastaan vaikkapa kahdeksan tai seitsemän tuntia. Yleinen suositus on, että kannattaa ottaa pois kolmannes siitä akkukestosta, jonka valmistaja ilmoittaa, saadakseen kuvan laitteen akun kestävyydestä.

Monissa kannettavissa tietokoneissa on erittäin kiiltävä näyttö. Tämä saattaa aiheuttaa heijastuksia, jotka voivat häiritä silloin kun konetta käytetään matkustettaessa tai vaikkapa pihalla. Anti-glare-suojat voivat vähentää heijastusta jonkin verran, mutta toisaalta tähän asiaan on hyvä kiinnittää huomiota jo konetta ostettaessa. Myös näytön kirkkauteen kannattaa panostaa. Kiinnitä huomiota myös valitsemasi koneen kosketuslevyyn sekä näppäimistöön – kokeile näitä ennen koneen ostamista. Näppäimistöjä löytyy myös taustavalaistuina, mikä voi olla hyvä valinta, jos joudut käyttämään konetta vaihtelevissa valaistusolosuhteissa. Herkästi toimiva kosketuslevy, joka tukee monikosketusta voi olla myös panostamisen arvoinen ominaisuus. Perinteisen hiiren käyttö ei onnistu silloin, kun matkustat, minkä vuoksi hyvään kosketuslevyyn satsaaminen voi olla erinomaisen hyvä satsaus, jos matkustat paljon.
Näytön koko on ominaisuus, jota kannattaa pohtia monelta kannalta ennen valinnan tekemistä. Mieti ensinnäkin millaisessa laukussa aiot konetta kuljettaa. Pieni kannettava tietokone mahtuu helposti normaaliin selkäreppuun, mutta suurempi kone tarvitsee kantolaukun. Yli 17-tuumaista konetta ei kannata välttämättä hankkia, jos matkustaa paljon koneen kanssa.